De berg

Er moet in Nederland een berg komen. Van twee duizend meter hoog. Initiatiefnemer is sportjournalist Thijs Zonneveld, die zijn idee vier jaar geleden lanceerde. De reacties van ingenieurs, ontwerpers, bouwers en ‘gewone’ mensen waren positief. Een groep van ongeveer tachtig professionals ging ermee aan de slag. Het blijkt technisch mogelijk. Het was een tijdje stil rond het initiatief, maar de website heeft de overduidelijke titel www.diebergkomter.nl. Het initiatief kwam ter sprake in een bijeenkomst over initiatieven van burgers en de rol van de overheid. Ik vroeg mij af wat er gebeurt als iemand de gemeente benadert of komt inspreken in een vergadering. Een berg in uw gemeente, is dat niet een gaaf idee? Wat doet de raad dan? Luisteren? Meegaan? Laten gebeuren?
Het is waar dat ze tegenwoordig in Dubai dingen bouwen die ieders bevattingsvermogen te boven gaan. En waarom zou iemand bij Nagasaki een Japans Madurodam bouwen op ware grootte? Wat de oude Grieken en oude Egyptenaren hebben neergezet is vandaag nog steeds onovertroffen. En laten wij eerlijk zijn, dichter bij huis, kijk naar de Flevopolder, de Afsluitdijk en de Deltawerken. Dat zijn werken in de categorie ‘berg’. Je moet het maar durven. Die zijn er gekomen. Omdat iemand zei: het kan! Waarom een berg niet?
De berg als metafoor voor doelen die onmogelijk lijken, maar met lef en bezieling toch haalbaar blijken, spreekt mij aan. De berg als bewijs dat visie en gemeenschapskracht van onderop tot grootse zaken kunnen leiden is in dit geval zelfs letterlijk overtuigend. De berg echter als illustratie van een starre, door visionaire burgers in verlegenheid gebrachte overheid zonder lef, die uit onmacht initiatieven onnodig dwarsboomt, daar heb ik moeite mee. Dat iemand een droom heeft, daar heb ik bewondering voor. Dat hij met zijn droom anderen kan inspireren, dat geeft energie en is een voorbeeld om te volgen. Maar met dromen is het misschien net zoals met vrijheid: ieders droom eindigt waar die van een ander begint. De overheid kan dan slechts scheidsrechter zijn en zoveel mogelijk dromen mogelijk maken.

About the Author: Pascale Georgopoulou

Hart voor de publieke zaak | Verbinden, Kennisdelen, Wereldverbeteren | GO&C | Verhalen & Haiku's | Sterke Raad | Griffiers | Omgevingswet | Thessaloniki