Het Nieuwe Werken: doen we al!

In je badjas een motie maken, overleggen aan de keukentafel, de mail checken als je op de trein wacht, stukken lezen tijdens de zwemles van de kids, mailen vanaf de camping in Frankrijk, met een broodje vergaderen op het Raadhuis. Iets later of eerder naar het werk en/of het Raadhuis, overleggen combineren, tussendoor bellen. Scènes uit het dagelijks leven van een raadslid, snel en efficiënt werkend in een multitaskende wanorde. Smartphones, tablets, mobiel internet en wifi waren de hulpmiddelen, die ook de betrekkelijke achterblijvers een duwtje in de rug gaven.

Het was tussen 7 en 13 november de week van Het Nieuwe Werken, met als ondertitel HNW-Doe Je Zelf. Kom maar kijken, zou ik zeggen, naar het gemiddelde raadslid, dat werkt al jaren ‘nieuw’. De basiselementen van HNW: tijd- en plaatsonafhankelijk, samenwerken en kennisdelen, eigen verantwoordelijkheid en invulling van het werk, de raadsleden doen het allemaal. Of het nou hype is of handig, voor raadsleden werkt het. Hoe zou je anders gezin, baan, studie, hobby’s en vrije tijd kunnen combineren met je inzet voor de gemeenschap. Vaak bestaat het beeld van alsmaar vergaderende met hun zetels vergroeide gedaanten. Onterecht, want het werk wordt grotendeels buiten de vergaderzaal en het Raadhuis gedaan: het vele lezen en mailen en bellen en op pad gaan.

Men zegt dat het werk voor de raadsleden zwaarder en ingewikkelder is geworden na de invoering van het dualisme. Volgens mij is de complexiteit niet groter of kleiner geworden, maar er is steeds minder tijd en steeds meer druk. De mail wacht per omgaande op een antwoord, media en twitter moeten worden bijgehouden en informatie vliegt rijp en groen alle kanten op. Bij de raad gaat het al lang niet meer om HNW. Het gaat om HNO, het nieuwe organiseren, waarvan het basiselement is: zelfmanagement en in het bijzonder: laat je niet gek maken, zeg ook een keer NEE.  En ook dat doe je zelf!

About the Author: Pascale Georgopoulou

Hart voor de publieke zaak | Verbinden, Kennisdelen, Wereldverbeteren | GO&C | Verhalen & Haiku's | Sterke Raad | Griffiers | Omgevingswet | Thessaloniki

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *