Jammer …

Mijn kinderen zouden zeggen: “Het is niet eerlijk!” En in de reacties van vrienden en kennissen proef ik een vleugje spijt: “Dat verdienen jullie niet, maar ja, strategisch gestemd hé….” De dag na de verkiezingen blijkt dat GroenLinks de laagste uitslag ooit haalde en nu even groot is als de SGP. Ik typ deze woorden en kan het haast niet bevatten.

Gedoe in de partij, Kunduz en de tweestrijd VVD/PvdA hebben ons leeggezogen. Je kunt het je haast niet voorstellen als je al weken totaal gefixeerd bent op de campagne waar je met veel enthousiaste mensen aan werkt en op bijeenkomsten en op straat veel enthousiasme ontmoet. Je zit in een positieve flow. Ook al lees en hoor je dat de peilingen slecht zijn, je denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen, ze hebben het toch altijd mis. Maar dus toch en zelfs erger.

Hier in Waterland kreeg GroenLinks 289 stemmen. Ik dank alle 289 mensen voor hun stem en steun. Het motiveert ons nog meer om hier lokaal te werken aan een mooi, groen en sociaal Waterland.

Als ik alle commentaren mag geloven dan heeft een kwart van de stemmers ‘strategisch’ gestemd. Dus niet uit het hart, maar vanuit politiek pragmatisme. En dan zijn er ook nog de kiezers die door het gedoe binnen GroenLinks een andere partij hun stem hebben gegund. Het zijn er in Waterland 519. Zij stemden de vorige keer wel op GroenLinks en maakten nu een andere keuze. Nu even geen lijsttrekkersdebatten en peilingen meer. Tegen de 519 mensen wil ik zeggen: jammer, jammer dat wij u niet hebben kunnen overtuigen en dat u het vertrouwen verloor. Maar ik zeg ook: laat ze er daar in Den Haag uitkomen. Wat ze daar ook bedenken het zal grote gevolgen hebben voor onze gemeente. Minder geld, meer taken. Wij moeten het hier oplossen. Kijk dus naar de lokale inspanningen, de om-de-hoek initiatieven, de korte-lijnencontacten met onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad, de keuzes die zij maken. Geef ons een kans om u te overtuigen.

About the Author: Pascale Georgopoulou

Hart voor de publieke zaak | Verbinden, Kennisdelen, Wereldverbeteren | GO&C | Verhalen & Haiku's | Sterke Raad | Griffiers | Omgevingswet | Thessaloniki