Positief vooringenomen

Woensdagmiddag zie ik hem fietsen, hij trapt flink door, met rode konen en een vrolijke lach. Hij draagt een rood trainingspak, in een klein tasje heeft hij een flesje water. Hij loopt een keer per jaar de halve marathon. Hij is lang lid van de atletiekvereniging en ontmoet daar zijn vrienden. Ze groeten hem hartelijk.

Donderdag in alle vroegte stapt hij in zijn auto. Hij draagt een uniform, zijn vers geschoren wangen glimmen van de aftershave, zijn haar achterover gekamd. Hij draagt een bril. Hij is afstandelijk, nors, gefocust, hij moet op tijd op zijn werk zijn. Een goedemorgen kan er niet af.

Zaterdagochtend kom ik hem tegen bij de supermarkt. Spijkerbroek, sweater. Hij steekt zijn autosleutels in zijn zak om zijn pasje te pakken. Een mevrouw die achter hem in de rij staat met maar een pak suiker mag voor. Hij glimlacht vriendelijk, een beetje afwezig, waar is het pasje gebleven? Ach, alle tijd. De kinderen willen ijsjes. Geen probleem.

Op zondag zie ik hem lopen. Met zijn vrouw. In pak, jas, sjaal, met zijn lange benen schrijdt hij langs. Hij straalt een soort ernst uit. Hij gaat naar de kerk. Onderweg groet hij mij beheerst. Ik knik, zeg niets.
Zijn bestemming bepaalt zijn kleding, tempo en stemming. Hij is als het ware vooringenomen ernstig of vrolijk, energiek of relaxt. Het zijn allemaal verschillende gezichten van dezelfde persoon. Focus maakt dat hij zich richt op de specifieke context. Focus geeft grip. Wat hij uitstraalt, krijgt hij terug.

Ik vraag mij soms af met welke focus raadsleden de politieke arena betreden. Sommigen met de ernst, lijkt wel, die samenhangt met zwaarwegende beslissingen die moeten worden genomen. Anderen met de jovialiteit die hoort bij het thuiskomen in een gezelschap van gelijkgestemden. Er zijn er ook die vooral energie en drukte meenemen door het haastige doorrennen van werk naar huis naar raadhuis, ze laten de onrust niet los. Een enkeling is doorlopend geamuseerd, omdat dit wel een bijzonder plezierige hobby is. Wat mij opvalt is dat wat ze meenemen, wat ze uitstralen, ze ook als reactie terugkrijgen. Hoe positiever vooringenomen ze zijn als ze het pand betreden, des te positiever de reactie die ze krijgen.

About the Author: Pascale Georgopoulou

Hart voor de publieke zaak | Verbinden, Kennisdelen, Wereldverbeteren | GO&C | Verhalen & Haiku's | Sterke Raad | Griffiers | Omgevingswet | Thessaloniki