Titels

Nog een paar nachtjes slapen en dan mag ik CMC achter mijn naam zetten, Certified Municipal Clerk. Dat is een internationale titel, die wordt uitgegeven door het International Institute of Municipal Clerks, een instituut dat zich vanaf 1947 inzet voor de continue educatie en professionalisering van griffiers over de hele wereld. Om de titel te mogen voeren moet je met je ervaring, opleiding en overige aan de functie gerelateerde activiteiten 110 punten halen. Daarnaast moet je twee jaar lid zijn van het IIMC. Hoewel ik niet zo van de titels ben, sprak deze mij wel aan. De titel is toegespitst op mijn functie, zowel ervaring als opleiding wegen mee en je krijgt een heuse walnoten plaquette met je naam gegraveerd in gouden letters. Hoe cool is dat!

Maar alle gekkigheid op een stokje, het is echt een ernstige zaak. Om de titel aan te vragen moest ik een hele stapel formulieren invullen en aanbevelingsbrieven verzamelen. En de code of ethics is op zijn minst indrukwekkend. Onze ambtseed is ook niet mis hoor, maar deze is wel erg plechtig. Ik moest van alles zweren, onder meer dat mijn leven, zowel publiek als privé, een voorbeeld moet zijn voor mijn medeburgers. Ga er maar aan staan! Dat het mijn verantwoordelijkheid is om mijn werk continu te verbeteren. En nog wat hoogdravende uitspraken, waar ik met enig ontzag mijn handtekening onder zette.

Nou vind ik ook zonder code of ethics dat je je als professional verder moet ontwikkelen, zodat je je werk beter kunt doen. Al was het maar omdat elk vakgebied zo enorm in ontwikkeling is dat nietsdoen geen optie is. Er zijn beroepen waar je jaarlijks certificaten moet halen om überhaupt de functie nog te mogen uitoefenen. Zou dat eigenlijk ook niet voor ambtenaren moeten gelden? Ik ben nu punten aan het sparen voor MMC, Master Municipal Clerk. Ik ga niets doen of laten om per se die punten binnen te halen. Maar het is wel een stok achter de deur om niet te snel te berusten in al vergaarde kennis en geoefende vaardigheden. Ik denk nog bewuster na over mijn vakgebied, ik schrijf eens wat, spreek weleens op een congres, doe wat commissiewerk. Actief bezig zijn met je vak is hoe dan ook een goede zaak, een beetje voor jezelf en een beetje voor je vak.

About the Author: Pascale Georgopoulou

Hart voor de publieke zaak | Verbinden, Kennisdelen, Wereldverbeteren | GO&C | Verhalen & Haiku's | Sterke Raad | Griffiers | Omgevingswet | Thessaloniki